Дамаск да бъде наказан за химическата атака, призовават Франция и Великобритания

Борис Джонсън и Жан-Марк Еро искат да бъдат събрани още доказателства по случая

Башар Ал-Асад в Лондон, 17.12. 2002. Снимка: Пол Хакет/Bloomberg News Башар Ал-Асад в Лондон, 17.12. 2002. Снимка: Пол Хакет/Bloomberg News

Първият дипломат на Великобритания Борис Джонсън и френският му колега Жан-Марк Еро призоваха международната общност да направи „стъпка напред” в наказването на отговорните за атаката с химическо оръжие в Сирия на 4 април, пише Guardian, цитиран от Investor.bg.

Външните министри на Великобритания и Франция посочват ясно, че биха искали да бъдат предприети действия срещу извършителите на атаката, след като бъдат събрани доказателства по случая. Те не споменават предложението на Джонсън за наказателни санкции.

„Международната общност има морално задължение да отиде по-далеч. Наша отговорност е да поддържаме строгата забрана на химическите оръжия. Наша е отговорността да се гарантира, че тези, които извършват атаки с химически оръжия, ще бъдат подведени под отговорност. Това е ключово за международния мир и сигурността”, посочват двамата министри.

Те призовават независимата Организация за забрана на химическите оръжия да продължи разследването на нападенията, като посочват: “Ние вярваме в този процес и напълно го подкрепяме. Няма да има безнаказаност”.

Джонсън се върна от срещата на Г-7 в Лука Италия, миналата седмица, без да получи формална подкрепа за предложението си за целенасочени санкции срещу висши военни фигури, отговорни за опустошителното нападение.

Източници от Министерството на външните работи твърдят, че Джонсън и Еро са обсъдили предложението за санкции насаме и очакват мерките да влязат в дневния ред на бъдещите срещи на външните министри на страните от Европа.

Джонсън беше критикуван, включително от собствената си партия, за това, че е повишил перспективите за санкции, но след това се е върнал от Лука с празни ръце.

В текста на Guardian Джонсън и Арно излагат най-новите доказателства за участието на режима на сирийския президент Башар Асад в бомбардировките и факта, че смъртоносния зарин е бил използван в атаката.

Министрите посочват, че британски учени са анализирали проби от жертвите на атаката, които са реагирали позитивно на зарин или субстанция със зарин. Освен това разследването е показало, че два сирйски самолета са били в района, в който е действало оръжието.

“Вярваме, че само режимът има възможност да извършва такива атаки. Така че е много вероятно нападението да е дело на режима на Асад”, коментират те.

Джонсън и Еро отправиха критики към Русия за налагането на вето на резолюцията на Съвета за сигурност на Сирия и обвини страната, заедно с Иран, в прикриване на случилото се. Въпреки това двамата не обвиниха Русия в съучастие в неотдавнашното нападение.

Последни новини
Още от Новини