Румъния сваля плоския данък върху доходите до 10% от догодина

В момента тази ставка в Румъния е 16%

Румънски леи. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Румънски леи. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Румънските власти планират да намлят плоския данък върху доходите от 1 януари 2018 г. Това се разбира от изказване на финансовия министър на северната ни съседка Виорел Щефан, цитиран от румънското издание „Капитал“, пише Investor.bg.

В момента в Румъния действа ставка за данък върху доходите в размер на 16%. От догодина тя се изравнява с българската и става 10%.

Изданието пише още, че на среща между управляващите и бизнеса е обсъдено също от 2018 г. доходите до 2000 леи (865 лева) да станат необлагаеми.

Щефан е опровергал информацията, която беше публикувана в други медии, че от 2018 г. в Румъния ще бъде въведено прогресивно данъчно облагане.

Финансовият министър окачествява и като "абсурдна" появилата се информация за национализация на частните пенсионни фондове, пише вестник "Зиарул финанчиар".

Изданието "Економика" отбелязва, че ден по-рано частният фонд "НН Пенсии" е разпространил писмо към клиентите си във връзка с информация за възможно национализиране. От фонда посочват, че са разпространили писмото, след като от ръководството на Националнолибералната партия неотдавна са повдигнали тази тема и поради тази причина е бил необходим официален отговор от страна на управляващите за изясняване на ситуацията.

Според Виорел Щефан обаче вторият пенсионен стълб е успешна финансова схема и ще осигури значителна пенсия в допълнение на пенсиите от държавната система.

Последни новини
Още от Новини