РИА Новости: Стотици загинали след атака срещу склад с химически оръжия на ИДИЛ, САЩ отричат

Според Дамаск масовата гибел на хората в околността доказва, че терористите разполагат с химически вещества

Снимка: George Frey/Bloomberg News Снимка: George Frey/Bloomberg News

Стотици бойци на „Ислямска държава“ и мирни жители са загинали при авиоатака на западната коалиция, начело със САЩ, срещу складове на терористите, в които е било съхранявано химическо оръжие. Това съобщават от генералния щаб на сирийската армия, предава РИА Новости. Информацията за момента не е потвърдена от официални източници и бе категорично отречена от Вашингтон.

По данни на въоръжените сили на официален Дамаск атаката е била осъществена вчера (12 април) във времевия диапазон между 17:30 и 17:50 местно време (съвпадащо с българското – бел.ред.) в провинция Дейр ез-Зор.

„На мястото на удара се образува бял облак, който в последствие стана жълт, което говори за наличие на голямо количество отровни вещества“, се казва в комюнике на силите на Башар ал-Асад.

Според Дамаск масовата гибел на хората в околността доказва, че терористите разполагат с химически вещества, които могат да бъдат използвани като средство за масово поразяване. Заедно с това сирийските въоръжени сили още веднъж повтарят официалната си позиция, че не разполагат с химически оръжия.

Информацията бе категорично отречена от страна на Вашингтон, представители на който заявиха, че по това време в района не е имало сили на западната коалиция. Руското министерство на отбраната на свой ред също отрече да има информация за осъществяването на удара, за който твърди Дамаск.

Припомняме, че в нощта на 6 срещу 7 април Съединените щати нанесоха първия си от началото на продължаващият над половин десетилетие конфлик в Сирия масиран ракетен удар по авиобаза на Военновъздушните сили на официалното правителство в Дамас. Според американския президент Доналд Тръмп ударът представлява „пропорционален отговор“ на извършената, според САЩ и Запада, атака от страна на режима на Башар ал-Асад газова атака срещу мирното население в провинция Идлиб.

Атаката очаквано предизвика остра ответна реакция от страна на Кремъл. „Атака срещу суверенна държава“ и „нарушение на международните правни норми“ бяха епитетите, използвани по отношение на удара на САЩ от руския президент Владимир Путин.

 

Последни новини
Още от Новини