Приоритетите в сферата на икономиката и енергетиката на ГЕРБ и Патриотите

Насърчаване на инвестициите и проучване на ключови находища - това са част от точките в програмата на новия кабинет

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

Bloomberg TV Bulgaria публикува без изменения частта, посветена на икономиката и енергетиката, от управленската програма на партиите, които днес официално постигнаха съгласие за съставянето на нов кабинет в рамките на 44-тият парламент – ГЕРБ и „Обединените патриоти“. Припомняме, че днес двете политически сили по време на пресконференция в кулоарите на Народното събрание представиха целите и приоритетите си, по които ще работят в заявения от тях 4-годишен мандат.

Икономика

Пред икономиката стоят два основни проблема, решаването на които би довело до устойчив икономически растеж - административната тежест пред бизнеса и липсата на развит капиталов пазар.

1. Премахване на административната тежест за бизнеса. Приемането на специален Закон за премахване на административната тежест с въвеждане на принципа на „мълчаливото съгласие" и принципа на „една информация в една администрация".

Свеждане на регулаторните режими до минимално изискуемите от европейското законодателство. Спазване на десетте ръководни принципа на "Акта за малкия и среден бизнес за Европа". Създаването на пътна карта на документооборота за всеки бизнес.

2. Подкрепа за развитието на икономически зони, чрез финансиране на мерките за насърчаване на инвестициите. Безвъзмездно прехвърляне в собственост на общините на военни терени с отпаднала необходимост.

3. Подкрепа на изпълнителната и законодателната власт за реализирането на всички мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар.

4. Засилен и ефективен следприватизационен и следконцесионен контрол.

Енергетика

1. Енергийна сигурност чрез собствен добив. Продължаване на проучването на дълбоко Черно море чрез провеждане на процедура по търсене и проучване и на блок „Терес".

Подкрепа за проучванията в блок „Хан Аспарух" и блок „Силистар", които да гарантират конкурентоспособни цени на енергийните ресурси, енергийната сигурност и значителни приходи от концесионни възнаграждения.

2. Изпълнение на решението (препоръките) на ЕК по отношение на ТЕЦ „Марица – Изток 1" и ТЕЦ „Марица - Изток 3".

3. Ревизия на разходите на ТЕЦ „Марица – Изток 2", мини „Марица – Изток", АЕЦ „Козлодуй" и други.

4. Енергийна сигурност чрез изграждане на интерконектори между България и съседните ни страни.

5. Пълна либерализация на пазара на електроенергия и газ. Изготвяне на законодателни промени, свързани с въвеждане на пълна либерализация на пазара

6. Продължаване на дейностите по удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй".


 

Последни новини
Още от Новини