Тилърсън и Лавров се срещнаха в Москва

Освен изключително наболелия казус, свързан със ситуацията в Сирия, на срещата, която се провежда при закрити врата

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Първите дипломати на САЩ и Руската федерация Рекс Тилърсън и Сергей Лавров се започнаха преговорите помежду си, предава ТАСС.

След първоначалните встъпителни слова на двамата срещата продължи на закрити врата. След нея Лавров и Тилърсън ще проведат съвместна пресконференция. Няма предварително определен времеви диапазон, ограничаващ времето на преговорите, но често разговорите на високо ниво между представители на Москва и Вашингтон отнемат часове и нерядко завършват чак през нощта.

Темите, които могат да влязат в разговорите, също са много. Преди всичко акцент ще бъде обострянето на ситуацията около Сирия в резултат от атаката от стана на Съединените щати срещу авиобаза, контролирана от силите на Башар ал-Асад. Друг аспекти от дискусията най-вероятно ще бъдат и въпросите, свързани с Ирак, Либия и Йемен.

Очаква се да бъде засегната и темата относно ситуацията на Корейския полуостров, възможностите за урегулиране на конфликта в Донбас и нормализацията на отношенията между Кремъл и Белия дом.

Интересна случка беляза встъпителните слова на двамата дипломати. Преди тяхното начало Лавров и Тилърсън бяха „нападнати“ от американските журналисти, които един през друг започнаха да крещят въпросите си към външните си министри.

„Истина ли е, че поддържате правителството на Сирия. Как ще коментирате вчерашните заявления на Белия дом?“, попита американска журналистка Лавров. „Кой Ви е възпитавал? Кой Ви е учил на маниери?“, отговори с въпрос ръководителят на руското външно ведомство.

След приключването на речите Лавров се обърна към същата журналистка с думите „вече може да крещите“. Думите предизвикаха усмивка у нея, но очевидно не бяха разбрани от останалите представители на американски медии в залата, които отново започнаха да задават въпросите си на висок глас.

Вчера (11 април) американският държавен секретар и бивш CEO на Exxon Mobil Рекс Тилърсън пристигна в Москва, като в руските медии се появи информация, че американският дипломат ще се срещне и лично с руския президент Владимир Путин. Информация, останала непотвърдена към настоящия момент и от двете страни.

 

 

Последни новини
Още от Новини