Резултатите от работата на българския космически уред на мисията до Марс

Проф. Йорданка Семкова, Институт за космически изследвания и технологии към БАН, В развитие, 12.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Преди година и един месец беше изстрелян спътникът Trace Gas Orbiter на съвместната европейско-руска мисия ExoMars. На борда на този спътник е и нашият радиометър „Люлин MO”. Той е част от един руски прибор – неутронният детектор Friend. Уредът ни работи постоянно по време на пътуването на спътника до Марс и измерваше радиационните характеристики, които екипажите на бъдещите космически полети ще получат по пътя до там и обратно.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки проф. Йорданка Семкова от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Тя е и ръководител на екипа от български учени, разработили уреда „Люлин МО“, използван на спътника Trace Gas Orbiter в мисията му до Марс.

„Измерванията ни показаха, че по време на полета до Марс и обратно, бъдещите астронавти ще получат около 70% от дозата радиация, която се полага на космонавтите за цялата им кариера. Това не е самоубийствено, но е много опасно и, във всички случаи, много самоотвержено. Не може да се говори за космически полет на човек за повече от година – година и половина. И това се отнася за цялата кариера на космонавтите“, допълни тя.

„В момента Trace Gas Orbiter се намира във високоелептичната орбита на Марс, като постепенно ще се забавя в атмосферата така, че да влезе в научната си орбита на около 400 км. от повърхността на планетата. Там се предполага да работи поне две години, а през 2020 ще се задейства вторият етап, който включва платформа, която да кацне на повърхността на Марс, която ще носи един марсоход, който ще прави изследвания“, разказа учения.

„Разработваме нов дозиметър, който отново е част от руски неутронен детектор на платформата, като в момента част от предварителните етапи по планирането и подготовката на експеримента са изминати“, представи текущите разработки на екипа си Семкова.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Новини