Горанов: От октомври минималната пенсия ще е 200 лв.

От юни е първият скок нагоре до нива от 180 лв., съобщи бившият финансов министър

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Слуховете, циркулиращи от известно време в медийното пространство относно параметрите за постигнатата договорка между бъдещите коалиционни партньори ГЕРБ и Обединените патриоти по отношение на пенсиите, вече получиха потвърждение от официален представител на партията на експремиера Бойко Борисов.

Пред BTV бившият, и по всяка вероятност, бъдещ финансов министър Владислав Горанов потвърди информацията, според която на първо време е предвиден скок на пенсиите до 200 лв. и тяхната по-нататъшна възходяща индексация.

„Направихме много изчисления заедно с Националния статистически институт. Видяхме кое колко струва и се обединихме около едни цифрови параметри. Така от юни тази година минималната пенсия става 180 лв., а от 1 октомври – 200 лв. Това е възможното решение, това можем да си позволим“, обясни бившият ръководител на финансовото ведомство.

От думите му се разбра още, че следващата стъпка на бъдещите коалиционни партньори ще е разглеждането на фалшивите пенсии от ТЕЛК. „Там има допълнителни резерви“, смята финансистът.

Най вероятно Горанов отново ще заеме поста на финансов министър, потвърди самият той. „Не очаквайте като евентуален финансов министър да съм най-щастливият човек от това решение, но това е възможното решение”, заяви вероятният финансов министър в бъдещия кабинет „Борисов 3“.

Последни новини
Още от Новини