Радев: Имаше организиран опит отвън за повлияване на изборите отвън

Трябват ясни бариери срещу действия, насочени срещу независимостта на България, посочи президентът

Снимка: Investor Media Group Снимка: Investor Media Group

Президентът Румен Радев поиска ясни бариери срещу действия, насочени срещу независимостта на България.

Изявлението на държавния глава идва след обществения дебат по изборните промени и уседналостта за гласуване, предложени от правосъдното министерство.

Той посочи, че по време на изборите станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати и само институциите и мъдростта на българските граждани са попречили на това.

"По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки като отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите темата бързо бе погребана, проблемите обаче остават", каза Радев и допълни, че те не изчерпват само с външно вмешателство, а с целенасочени опити за систематично проникване и влияние върху обществото.

"Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България", настоя президентът, цитиран от Dnes.bg.

Според него общественият дебат, макар и концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост, е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема.

"Вярвам, че в парламента ще се намери мнозинство, което да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени", каза президентът.

Повече по темата четете тук!

Последни новини
Още от Новини