МВФ очаква подобряване на перспективите пред глобалната икономика

Ниската производителност и неравенствата се очертават като две ключови опасения

Снимка: Julian Abram Wainwright/Bloomberg Снимка: Julian Abram Wainwright/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) вижда по-благоприятни перспективи пред глобалната икономика през тази и следващата година. Въпреки това остават опасения в краткосрочен план, заяви управляващият директор на фонда Кристин Лагард в понеделник, предаде Investor.bg

„Нашите прогнози за 2017 и 2018 определено са по-благоприятни, отколкото бе 2016, и вероятно малко по-положителни в сравнение с предишните ни прогнози“, каза тя преди представянето на последния доклад по световните икономически перспективи по-късно този месец.

„Има положителни краткосрочни перспективи на хоризонта, които за съжаление са в комбинация с все още съществуващи рискове, а това ни кара да се тревожим за риск от самодоволство“, добави Лагард.

„Идентифицирала съм две ключови опасения, които имаме в МВФ: едното е трайно ниската производителност, а второто – прекомерните неравенства, които се увеличават с тази ниска производителност“, каза тя след среща с ръководителите на други водещи глобални икономически организации и германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Въпреки влиянието на администрацията на американския президент Доналд Тръмп Меркел заяви, че няма причина да вярва, че мисията в МВФ е застрашена по какъвто и да е начин.

Последни новини
Още от Новини