ГЕРБ и Патриотите постигнаха консенсус за пенсиите

Според циркулираща в медиите информация става дума за скок на минималната пенсия до 200 лв. и поетапна възходяща индексация

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

ГЕРБ и Обединените патриоти – най-вероятната следваща коалиционна формула, която ще състави бъдещия кабинет, се разбраха по една от темите, по която имаха най-остри различия – тази за пенсиите.

Това стана ясно от съвместно изявление на лидера на НФСБ, влизаща в състава на Обединените патриоти – Валери Симеонов и зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Днес постигнахме пълно съгласие по една изключително важна тема – това е темата за пенсиите. В момента продължаваме да работим по останалите секторни политики и най-късно в четвъртък ще бъдем готови с програмната стратегия“, обяви Цветанов пред събралите се представители на медиите пред Народното събрание.

Цветанов обаче отказа да даде подробности какви са точните параметри на постигнатото съгласие. По неофициална и непотвърдена информация, излязла в медийното пространство, става дума за първоначално увеличение на минималната пенсия до 200 лв., като ежегодно ще бъде заложена по-висока индексация.

„Постигнахме общо решение. Доволни сме от това, защото в момента спокойно може да продължим по останалите сектори. В момента сме на външна политика“, каза на свой ред Симеонов.

За приближаването към възможно съгласие между Патриотите и ГЕРБ по темата за пенсионната политика се разбра вчера, отново след изявление на Цветанов и Симеонов пред парламента. „Започнахме да договаряме секторните политики и имаме четири сектора, по които имаме пълен консенсус – сигурност, енергетика, спорт и туризъм“, каза тогава Цветанов.

Припомняме, че едно от основните предизборни обещания на националистите, лансирано още в предишния 43-ти парламент, бе именно размерът на минималната пенсия да стане 300 лв. От ГЕРБ обаче се обявиха категорично против, заявявайки, че това е невъзможно от чисто финансова логика.


 

Последни новини
Още от Новини