Tesla с планове за завод в Китай, твърди китайски вестник, от компанията отричат

Ако проектът бъде одобрен от властите, компанията ще обяви плановете си още тази година

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Американският автопроизводител Tesla планира да построи със собствени средства завод в южната китайска провинция Гуандун. Това съобщи днес китайският вестник „Нанфан души“, цитиран от ТАСС.

От информацията става ясно, че локацията вече е избрана, а проектът предстои да бъде одобрен от властите. В случай на успех, Tesla може да обяви плановете си още тази година.

Освен че в бъдеще продукцията на Tesla ще бъде облагана с по-ниски данъци, компанията може да се възползва от поддържащите мерки, които провинция Гуандун оказва на производителите на електроавтомобили. Все още не са известни сроковете, в които би бил реализиран проектът или пък стойността на инвестицията.

През първото тримесечие на 2017 продажбите на Tesla са достигнали около 25 хил. автомобила, 13 хил. от които са седаните Model S, а 12 хил. - кросоувърите Model X. Броят на предварителните поръчки на новата версия на Model - Model 3 пък са достигнали 500 хил. Новият модел влиза в средният клас автомобили, като цената му на територията на САЩ ще е $35 хил. Производството на Model 3 ще започне през юли тази година, като през септември темповете на производство ще достигнат нива от 5 хил. единици седмично.

В последствие обаче информацията беше оборена от официално писмо до медиите от страна на американската компания.

"Tesla е дълбоко съпричастна към китайския пазар, но въпреки това слуховете, че планираме да построим фабрика в Гуандун, не са истина“, се казва в писмоto, чиито адресант е официален представител Tesla.

Последни новини
Още от Новини