Русия може да легализира наркотичните растения за медицински цели

Опиатите ще бъдат използвани за производство на жизненоважни обезболяващи препарати

Насаждения от опиумен мак в Мианмар. Снимка: Paul Hilton/Bloomberg News Насаждения от опиумен мак в Мианмар. Снимка: Paul Hilton/Bloomberg News

Руското министерство на промишлеността и търговията внесе за разглеждане от правителството законопроект, разрешаващ култивирането на опиатни растения с цел производство на медицински препарати. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на официален източник от ведомството.

Документът предлага да се разреши култивирането на опиатни субстанции за производството на 13 лекарствени препарата, 10 от които са включени в списъка на жизненонеобходими лекарства. Законопроектът също така предвижда култивирането на култури като опиумен мак например, както и производството на препарати от него, да бъдат монопол на държавата.

Към настоящия момент в Русия е разрешено отглеждането на подобни растения единствено за научни цели.

От търговското ведомство отбелязват също, че законопроектът вече е преминал стадия на обществено обсъждане, като също така е съгласуван със заинтересованите федерални органи на изпълнителната власт.

Става дума за изготвянето на редица обезболяващи препарати със силен ефект, които се използват при оказването на палиативна (облекчаваща – бел.ред.) помощ. „Тези лекарства се произвеждат на основата на пет опиатни субстанции, които към момента се доставят от чужбина – от САЩ, Франция, Испания и Великобритания. За обезпечаване на безопасността на производството и предотвратяване на попадането на препаратите в незаконен оборот е предвидено да бъдат въведени изисквания по отношение на инженерно-техническите средства за охрана на обектите и помещенията за съхранение“, добавят от министерството пред руската информационна агенция.

Последни новини
Още от Новини