Мая Манолова внесе жалба срещу скока на газа

Още в началото на миналата седмица омбудсманът заяви, че скокът на газа не трябва да води до поскъпване на парното и тока

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Омбудсманът Мая Манолова и представители на Сдружение „Федерация на потребителите в България“ и Сдружение „Гражданско движение ДНЕС“ са внесли днес (10 април) жалба жалба в Административен съд София-град срещу Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), предава агенция „Фокус“. Причината – рязкото увеличение на цените на природния газ с близо 30%.

В началото на миналата седмица омбудсманът излезе с позиция, че цената на електро и топлоенергията не бива да се повишава, въпреки скока на природния газ.

„Разчетите ни показват, че това повишаване на цената на парното в момента не е необходимо, защото от април 2014 до април 2017 природният газ е намалял с близо 87%. В същото време намалението на цената на топлото е с 21%. Според твърденията на КЕВР природният газ представлява 57% от разходите на топлофикация, тоест намалението на парното би трябвало да бъде в рамките на 49%, а е направено само в рамките на 21%. Тоест през тези две години, в които намалява газта на „Топлофикация“ и е оставен буфер от 27,67%. Това е процент, с който тя се е обогатила и е спонсорирана от джобовете на столичани. Сега исканото увеличение с още 22% означава 50% необосновано повишаване на сметките за парно“, каза тогава бившият депутат от БСП.

Последни новини
Още от Новини