Лидерите на Южна Европа на среща в Мадрид

По-силен Европейски съюз след Brexit

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Среща на високо равнище в двореца Пард край Мадрид събира днес държавните лидери на Франция, Италия, Португалия, Малта, Кипър, Гърция и Испания. Целта е да се покаже готовност за задълбочаване на връзките в Европейския съюз, след официалното начало на Brexit, предава АФП. 

Южните страни от Европейския съюз се срещат за трети път от септември миналата година. Очаква се да обсъдят бъдещето на Европейския съюз след напускането на Великобритания, проблема с имиграцията, икономическата и социалната политика, както и общата отбрана.

Срещата на върха дава възможност да се отправи послание за единство и ангажимент в подкрепа на проекта за европейската интеграция в решаващ момент от историята на ЕС, се подчертава в изявление на испанското правителство. "Европа трябва да продължи да работи, за да контролира темите, които притесняват най-много гражданите и да засили своя проект за интеграция", подчертава АФП. 

Очаква се да бъде обсъдено бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания, имиграцията, икономическата и социалната политика и отбраната.

"Страните от юга искат да бъдат чути", заяви в петък френски дипломатически източник, подчертавайки, че те подкрепят уеднаквяването на икономическите и социални условия и политика, подкрепяща растежа и откриването на нови работни места. Темата ще бъде в центъра на общата декларация на седемте страни, която ще бъде приета по-малко от две седмици преди президентските избори във Франция на 23 април.

Кандидатката за президент Марин льо Пен подкрепя програма за излизане от еврозоната. Испанският консервативен премиер Мариано Рахой вече заяви, че избирането на Льо Пен би било катастрофа.

На срещата, чийто домакин е Рахой, ще присъстват предимно лидери от лявата част на политическия спектър, с изключение на кипърския президент Никос Анастасиадис, отбелязва АФП.

Очаква се да бъде обсъдена и темата за Сирия, съобщава още френски дипломатически източник. След ракетните удари на САЩ по сирийска военновъздушна база съюзниците на сирийския режим Русия, Иран и ливанската Хизбула заплашиха вчера с ответни мерки тези, които според тях "подложат Сирия на агресия", припомня АФП.

Третата среща на седемте средиземноморски страни ще се състои и преди предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което ще трябва да бъдат решени основните насоки на преговорите за Brexit.

Последни новини
Още от Новини