Гуверньорът на Украинската централна банка подаде оставка

Валерия Гонтарева заемаше поста на главен банкер на Украйна от 2014

Гонтарева по време на интервю в офиса си. (07.02.2017) Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Гонтарева по време на интервю в офиса си. (07.02.2017) Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Председателят на Националната банка на Украйна Валерия Гонтарева подаде оставка, като е планирано да се оттегли от поста на 10 май тази година. Това се разбира от съобщение на официалния сайт на институцията, цитирано от РБК.

„Както обещах, съобщавам ви своевременно за своето напускане – месец преди него“, се казва в изявлението на Гонтарева. В документа се отбелязва още, че „мисията е изпълнена“: „страната е преминала към гъвкав валутен курс“ и е „започнала нова монетарна политика на инфлационно таргетиране“. Друго постижение според гуверньора в оставка е , че банковата система на Украйна е била почистена от неплатежоспособни банки, а Националната банка е била трансформирана в „мощна съвременна институция“.

От думите на Гонтарева става ясно, че тя е предложила на украинския президент Петро Порошенко няколко на брой „кандидатури на възможни приемници“. Според документа други изменения е управлението на банковата институция в близко бъдеще не се предвиждат.

Валерия Гонтарева, която е бивш инвестиционен брокер, заемаше поста на главен банкер на Украйна от 2014. Тя бе назначена скоро след встъпването на Порошенко на власт.

 

Последни новини
Още от Новини