Турски референдум - последен ден за гласуване на изселниците в Европа

Рекондна активност при гласуването за или против президентска република

Реджеп Ердоган, президент на Турция. Снимка: Facebook Реджеп Ердоган, президент на Турция. Снимка: Facebook

Днес е последният 14-ти ден, в който турските граждани в Германия и други страни от Европейския съюз гласуват на референдума за превръщането на Турция от парламентарна в президентска република.

Целта е сегашният държавен глава Реджеп Ердоган да получи още повече държавни правомощия и да управлява еднолично страната чак до 2029.

Избирателната активност сред турското население е висока. Според някои анализатори тя ще надмине дори тази на парламентарните избори през 2015.

Във Германия живеят около 1,4 млн. турски избиратели. Само в една от секциите в Щутгарт са регистрирани 143 000 избиратели.

В много европейски страни с големи имигрантски общности от Турция продължи много повече от 3 дни. В Германия, където право на глас имат милион и 400 хиляди души, гласуването започна на 27 март.

Неуспелият преврат през юли, освен че укрепи Ердоган на поста, като че ли трасира пътя към мечтата му - президентска република. Залогът за Ердоган е толкова голям, че той пожертва добрия тон и отношенията си с Европейския съюз в името на привличането на националистическия вот на негова страна, коментира БНТ. 

В самата Турция датата на референдума е 16 април, на който тази година съвпадат православният и католическият Великден. На вниманието на електората е представена нова Конституция от 18 точки, с която Партията на справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган иска радикално да промени системата на управление в създадената през 1923 година от Мустафа Кемал Ататюрк Турска република.

Промените предвиждат драстично увеличаване на правомощията на президента. Той ще е начело на изпълнителната власт и ще назначава правителството. Парламентът ще има контролни функции спрямо действията на държавния глава, но ще се избира в един ден заедно с него за мандат от 5 години. Президентът ще назначава и голяма част от членовете на кадровия орган на съдебната система - Върховния съвет на съдиите и прокурорите.

„Със старата Турция е свършено", казва Ердоган на ежедневните митинги през последните 2 месеца. И настоява, че за да може да се справи с враговете си - тероризма и Фехтуллах Гюлен, Турция трябва да загърби системата, която ражда само нестабилни коалиционни правителства със средна продължителност на оцеляване 16 месеца. Опозицията обаче твърди, че така в страната ще се възцари диктатура.

Въпреки че кампанията за „Да" на референдума очевидно е доста по-мощна, анализатори сочат, че шансовете за победа на двата лагера са равни. Това до голяма степен обяснява популистки войнствената риторика на Ердоган спрямо всички съседи на Турция и главно срещу Европейския съюз. Предлогът беше отказът на няколко европейски страни да разрешат агитационни мероприятия сред гастарбайтерите.

Последни новини
Още от Новини