Топлофикация София се обогатила с 11 млн. лв. заради КЕВР

Омбудсманът Мая Манолова срещу шоковото увеличаване на природния газ и законопроекта за уседналост

Мая Манолова, омбудсман на Република България. Снимка: Bulgaria ON AIR Мая Манолова, омбудсман на Република България. Снимка: Bulgaria ON AIR

Заради КЕВР Топлофикация "София" се е обогатила с 11 млн. лв., заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите й в понеделник ще бъде внесена жалба в съда срещу шоковото увеличение на природния газ.

Ако председателят на КЕВР Иван Иванов е изпълнявал политически поръчки, би следвало да понесе цялата отговорност за това, категорична бе Манолова.

"Защо това поскъпване дойде точно след изборите?", попита Манолова. "Не беше аргументирано и ясно, не беше обяснено, защо с толкова много се увеличи цената на парното и топлата вода. КЕВР се скри от гражданите", коментира тя.

Омбудсманът обяви, че в понеделник ще бъде внесена жалба в съда срещу шоковото увеличение на природния газ.

"Вярвам, че ще успеем. Партиите, ако имат съвест, могат да сменят ръководството на КЕВР", заяви Манолова. 

Тя коментира и законопроекта за уседналостта, като го нарече "абсурден". "По този начин се нарушават конституционните права на българските граждани в чужбина. Министерски съвет или депутатите са тези, които внасят закони. Недостойно е отговорността да бъде прехвърляна на един държавен служител. Скандално е без дебат да се ограничават правата на над 1,5 млн българи", заяви Манолова.

Според нея първите действия на новия парламент би следвало да бъдат в посока повишаване доходите на българите. 

Последни новини
Още от Новини