Русия: Ударите на САЩ в Сирия подкрепят тероризма

Сирийското правителство не стояло зад химическата атака в Идлиб

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров са провели в събота телефонен разговор относно американската атака в Сирия, съобщават от руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Лавров е подчертал пред американския си колега, че нанесените на 7 април удари са в полза на тероризма и създават допълнителни заплахи за регионалната и глобалната сигурност.

"Министърът отбеляза, че твърденията, че сирийското правителство е използвало химически оръжия в Идлиб на 4 април са неверни", съобщават от руското министерство. Лавров е настоял, че фактите около атаката в град Хан Шейхун трябва да бъдат установени чрез независимо разследване.

Руският първи дипломат изразил желание разговорите по въпроса да продължат и на живо. Двамата държавни представители ще се срещнат в Москва идната седмица.

Междувременно Лавров е заявил в разговор с външния министър на Германия, че "аргументите на американския президент за ударите в Сирия са неубедителни и недостоверни", твърди ТАСС. В разговора си със Зигмар Габриел е подчертана важността ударът по военното летище в Сирия, извършен от САЩ по заповед на Доналд Тръмп, да бъде разследван.

Последни новини
Още от Новини