Радев с официално обръщение към нацията за вота зад граница

Президентът ще обясни мотивите за исканите ограничения

Румен Радев, президент на Република България. Снимка: Facebook Румен Радев, президент на Република България. Снимка: Facebook

Държавният глава Румен Радев ще отправи официално обръщение към нацията по повод искането за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи зад граница. Това заяви Радев в Ловеч, като поясни, че възнамерява да разясни мотивите за искането. 

Президентът е в Ловеч днес на частно посещение за Цветница, съобщава БНР.

Най-важното е, че има вече начало на този дебат, каза президентът.

Относно сигурността на България след последните атентати в Европа Румен Радев посочи: "Наистина ситуацията и геополитическата среда за сигурност се изостря непрекъснато и ние трябва да направим своите изводи, трябва да предприемем нашите мерки. Държавният глава очаква бързо сформиране на стабилно и работещо правителство".  Радев каза, че "има много проблеми, които трябва да решават".

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че в четвъртък (6.04.2017) Радев заяви на страницата си във Facebook, че "в последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълне ние на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони".

"Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България", казва Радев.

"Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице. Той може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността и независимостта на българската държава".

"Напомням, че България е парламентарна република и всички закони се приемат в Народното събрание. Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми", категоричен е Радев.

Последни новини
Още от Новини