Италия ще ревизира приватизационните си цели за 2017

Приватизацията - ключов елемент за намаляване на държавния дълг

Венеция, Италия. Снимка: Freeimages.com Венеция, Италия. Снимка: Freeimages.com

„Италия обсъжда дял на продажбите в размер на 0,3% до 0,4% от производството за 2017 и за следващите години“, заяви заместник-министърът на финансите Енрико Морандо в интервю за Ambrosetti Workshop, цитирано от Bloomberg. Това е по-малко от 0,5 процента, които бяха предварително планирани за 2017 и 2018 година.

Италианското правителство планира да ревизира надолу приватизационните си цели в бюджета, който правителството се очаква да обсъди на 11 април, пише Investor.bg.

Миналата година страната не успя да постигне приватизационните си цели, които правителството определи като ключови за намаляването на държавния дълг, възлизащ на 2,25 трлн. евро ( 2,4 трлн. долара), или повече от 130 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. 

Министерството на финансите не успя да изпълни ангажимента за продажба на дял от националните железници. През ноември лявоцентристкото правителство на премиера Матео Ренци даде ход на процес по приватизация на до 40 % от железниците с аргумента, че това ще ги направи по-ефективни. Първоначално се очакваше планът да бъде завършен до средата на 2016 г.

В застой е и планът за продажбата на 40 на сто от оператора на пощенските услуги Poste Italiane, за което се говори още от 2014 г.

Морандо обяви, че в допълнение към Poste и Ferrovie dello Stato, правителството може да обмисли продажбата на допълнителни дялове в Enel и Eni. В същото време италианският финансов министър Пиер Карло Падоан заяви, че точните цифри ще станат публично достояние след тяхното одобрение.

Последни новини
Още от Новини