Тръмп омекна спрямо Китай

Тръмп и Си Дзинпин си обещаха сътрудничество

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Ангажимент за ограничаване на ядрената програма на Северна Корея и намаляване на търговския дефицит на САЩ спрямо Китай е поискал Тръмп на срещата в петък с китайския глава Си Дзинпин. Резкият тон от предизборната кампания на новия американски президент обаче изглежда в миналото. Това пише Investor.bg. 

Тръмп, както и неговите съветници, направи публично изказване по напредъка върху редица въпроси на първата среща на високо равнище между САЩ и Китай. Не бяха предоставени обаче конкретни специфики по договорките, освен по споразумението с Китай за съвместна работа по преодоляване на разногласията и намиране на обща основа за сътрудничество.

Си Дзинпин подчерта позитивното настроение на срещите, на които са направени опит да се преодолеят различията, предизвикали напрежение между двете най-големи икономики в света.

След двудневната среща в курорта Мар-а-Лаго във Флорида американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че Си Дзинпин се е съгласил да се засили сътрудничеството по отношение на ограничаването на ракетната и ядрена програми на Северна Корея. Той обаче не представи нов подход, с който да се преодолее предизвикателното поведение на Пхенян.

В предизборната си кампания Тръмп обеща да спре определяната от него като кражба на работни места от Китай. Много избиратели на работническата класа бяха сред факторите за победата му на изборите, а това оказва натиск върху действията на Тръмп.

Миналата седмица републиканският президент заяви в Twitter, че САЩ вече не могат да толерират огромните търговски дефицити и загубата на работни места и че срещата му със Си Дзинпин „ще бъде много трудна“.

В петък непредсказуемият Тръмп обаче не само, че възприема различен тон, но и избягва публични пропуски в протокола.

„Постигнахме невероятен напредък в отношенията си с Китай“, каза Тръмп пред репортери след срещата. „Ще отбележим допълнителен прогрес. Мисля, че връзката, развита между президента Си Дзинпин и мен, е забележителна“.

„Вярвам, че много от потенциално лошите проблеми ще отминат“, добави той, без да предоставя детайли.

Си Дзинпин също се изказа положително.

„Ангажирани сме [да постигнем] по-дълбоко разбирателство и изградихме доверие“, каза той. „Вярвам, че ще продължим да се развиваме по стабилен начин, за да оформи приятелски отношения. В името на мира и стабилността в света ще изпълним и нашата историческа отговорност“.

„Съгласен съм на 100 процента“, отговори Тръмп.

Според информационната агенция Синхуа Си Дзинпин е окуражил САЩ да участват в плана „One Belt, One Road“ (т.нар. Нов път на коприната) – инициатива на външната политика на китайския президент, която цели развитие на инфраструктурата в Азия, Африка и Европа. В някои политически кръгове тя се разглежда като частичен отговор на оста в азиатската стратегия на предшественика на Тръмп Барак Обама.

Си Дзинпин каза още, че Китай и САЩ „трябва да се възползват механизма за диалог, който ще бъде установен между съвместните щабове на въоръжените сили на двете страни“.

След обсъжданията Тилърсън обяви, че дискусиите са били „много откровени и прями“.

„Президентът Тръмп и президентът Си Дзинпин се договориха да работят съвместно, за да разширят сферите на сътрудничество, докато в същото време преодоляват различията, основавайки се на взаимно уважение“, каза той.

Държавният секретар каза още, че Тръмп е приел поканата на Си Дзинпин да посети Китай.

Американският министър на търговията Уилбър Рос каза, че китайците са изразили интерес към намаляване на търговския излишък на Китай като начин за контролиране на инфлацията си. „Това е първият път, в който ги чувам да казват това в контекста на двустранните отношения“, заяви той.

Рос обаче отказа да коментира дали САЩ са готови да определят Китай за валутен манипулатор. Макар че Тръмп обеща да направи това в първия си ден като президент, засега не е предприел подобен ход.

Последни новини
Още от Новини