САЩ нанесе удар по ракетна база на Асад, възможно е там да е имало руснаци

Атаката е в отговор на химическата атака в провинция Идлиб, която Вашингтон счита, че е дело на официален Дамаск

Снимка: George Frey/Bloomberg News Снимка: George Frey/Bloomberg News

В нощта преди петък Съединените щати са нанесли първия си от началото на конфликта в Сирия масиран ракетен удар по авиобаза на Военновъздушните сили на официалното сирийско правителство.

По информация на Пентагона при атаката е нямало жертви, но по данни на сирийски източници при удара има загинали. По данни на американската страна, на авиобазата е възможно да са били разположени и руски военни. Все още няма официален коментар от руското Министерство на отбраната.

Това обяви пред медиите самият американски президент по време на пресконференция в Белия дом. По думите на американския държавен глава ударът представлява „пропорционален отговор“ на извършената, според САЩ, атака от страна на режима на Башар ал-Асад газова атака срещу мирното население в провинция Идлиб.

По този начин Тръмп, първоначално считан за по-меко настроен към Русия и съюзниците й, в това число, донякъде, и към официален Дамаск, предприе действия, които дори неговият предшественик Барак Обама не се решаваше да предприеме, като само се ограничаваше с военна поддръжка на опозицията.

По данни на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили на Сирия, изнесени във вторник (4 април) при химическа атака в град Хан Шейхун в провинция Идлиб са загинали 80 души, а ранените са 200 ранени. Според опозиционерите вина за атаката носят правителствените сили.

Власите в Дамаск на свой ред категорично се разграничиха от атаката, позиция, която бе потвърдена и от Москва. Тезата, че все още е рано да се посочва кой носи отговорност, дори бе изказана от отделни представители на американския конгрес.

Последни новини
Още от Новини