САЩ изстреля ракети срещу Сирия

59 ракети Томахок срещу въздушна база в Сирия

Карта на Сирия при изстрелването на ракетите от САЩ на 7 април. Графика: Bloomberg Карта на Сирия при изстрелването на ракетите от САЩ на 7 април. Графика: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп изстреля 59 ракети Томахок срещу Сирия в отговор на химическата атака тази седмица, която отне живота на повече от 70 души, съобщи Bloomberg.

„Днес наредих военен удар по летище в Сирия, откъдето започна химическата атака“, каза Тръмп пред репортери в четвъртък вечерта във Флорида, където прие президента на Китай Си Дзинпин по-рано вечерта.

В този „жизненоважен за нацията въпрос на сигурността“ целта е „да се предотврати и спре използването на смъртоносни химически оръжия. Няма съмнение, че Сирия използва забранени химически оръжия и че наруши задълженията си по договорите за забрана на химическите оръжия“, каза Тръмп.

Ракетите бяха изстреляни от военни кораби - USSPorter и USSRoss в Източното Средиземноморие.

САЩ е информирал Русия за въздушните удари, съобщи Пентагонът.

Ударът започна в 01:40 по Гринуич на 7 април 2017.

Преди ударите руският зам.-посланик в ООН Владимир Сафронков каза, че американските военни действия биха имали „негативни последици".

Това е първият масиран ракетен удар от началото на дългогодишния конфликт в Сирия.

РИА Новости цитира сирийски източници, според които ударите са предизвикали жертви. Руската държавна агенция цитира губернатора на Хомс Талал Ал-Барази, който казва, че са пострадали няколко души, но властите нямат точна информация за броя на загиналите и ранените. Според американската страна в авиобазата е възможно да е имало и руски военни, съобщава РИА.

Ударът е нанесен по базата Шейрат близо до Хан-Шейхун по склад за боеприпаси на терористи. Предполага се, че там има арсенал с химическо оръжие.

Въздушният удар на 7 април бе нанесен самостоятелно от САЩ, без участието на съюзниците.

 

Саудитска Арабия подкрепи ударите на САЩ срещу Сирия, съобщи АФП.

Саудитска Арабия поздравява „смелото решение“ на президента Доналд Тръмп в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие.

„Източник от МВнР изрази пълната подкрепа на кралство Саудитска Арабия на американските военни операции срещу военни цели в Сирия в отговор на използването от режима на химическо оръжие срещу невинни цивилни“, съобщава агенция SPA.

Четете още: Реакцията на пазарите на ударите.

Последни новини
Още от Новини