Русия преустанови действието на меморандума за безопасност на полетите в Сирия

Ударът е атака по суверенна държава и е в разрез на международното право

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Руската федерация преустановява действието на сключения със САЩ меморандум за предотвратяване на инцидентите и обезпечение на безопасността на авиационните полети в хода на операцията в Сирия. Това се разбира от официално заявление, публикувано на интернет страницата на Министерството на външните работи на Русия.

Освен това руското външно ведомство призовава за свикването на извънредно заседание на Съвета по сигурност на ООН, на който да бъде обсъден ракетният удар, нанесен от САЩ по авиобаза на сирийската армия.

„Нееднократно сме заявявали нашата готовност за сътрудничество по решаването на най-горещите проблеми на съвремието, сред които на първо място – борбата с международния тероризъм. Но никога няма да се съгласим с нелегитимни действия срещу законната сирийска власт, която в течение на продължителен период от време води непримирима война с международния тероризъм“, се казва в съобщението на министерството.

По-рано днес стана ясна и позицията на руския държавен глава Владимир Путин по отношение на атаката. „Президентът Путин счита американските удари в Сирия за агресия против суверенна държава в нарушение на нормите на международното право, и то под измислен предлог“, предаде позицията на Путин говорителят на руския президент Дмитрий Песков.


 

Последни новини
Още от Новини