Пътят към по-безопасни банкови услуги за подрастващите

Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, В развитие, 07.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Нуждата от създаване на банкови продукти, насочени към подрастващите расте, защото финансовото образование и грамотност са част от образованието и грамотността на всеки. Финансовите услуги, технологиите са вид глобален език, който хората трябва да могат да говорят от съвсем млада възраст и да го надграждат. Както децата учат английски още от детската градина, по подобен начин трябва да се създават подобни нагласи и по отношение на финансите. Защото финансите са неразделна част от нашето ежедневие.

Това заяви във ефира на „В развитие“ с водещ Вероника Денизова мениджърът на Mastercard за България Ваня Манова. Тя коментира аспектите на финансовите услуги за подрастващите и свързаните с тях въпроси за сигурността. Манова гостува в предаването в светлината на разработения от Mastercard и Child and Youth Finance International пръв по рода си наръчник за по-безопасни плащания, насочен към непълнолетните.

Подрастващите до голяма степен са зависими от родителите си и именно финансовите инструменти и услуги дават на родителите един много ефективен начин на контрол на това кога и къде изразходват средствата си. Защото ако им дават пари в брой, освен ако не изискват касови бележки, което е невъзможно, те няма начин да разберат за как и за какво децата им са изхарчили парите си“, каза още тя.

„Това, което е изключително важно, е, че дори и да има неоторизирано плащане, или някаква подобна ситуация, винаги това плащане може да бъде оспорено всичко, в крайна сметка, да се окаже наред. Докато при една финансова загуба, свързана с пари в брой, обикновено последиците са еднократни и завинаги“, коментира Манова.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Новини