Кремъл реагира остро на удара на САЩ срещу Сирия

Атака срещу суверенна държава, нарушение на международното право и то под измислен предлог, окачествява удара Путин

Путин по време на визитата му в Токио. (16.12.2016) Снимка: Franck Robichon/Pool via Bloomberg Путин по време на визитата му в Токио. (16.12.2016) Снимка: Franck Robichon/Pool via Bloomberg

Очаквано основният съюзник на Дамаск в конфликта в Сирия – Москва, реагира остро на масираната атака на САЩ срещу ракетна база, контролирана от сирийското правителство, първата официална американски удар срещу Асад от началото на конфликта в Сирия.

„Президентът Путин счита американските удари в Сирия за агресия против суверенна държава в нарушение на нормите на международното право, и то под измислен предлог“, заяви днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Сирийската армия не разполага със запаси от химическо оръжие“, отбеляза той. „Факт е, че унищожението на всички запаси на химическо оръжие на Въоръжените сили на Сирия бе регистриран и потвърден от ОЗХО – специализираното подразделение на ООН (Организация за забрана на химическото оръжие – бел.ред.).“, допълни още Песков.

„При това, по мнението на Путин, пълното игнориране на фактите за използване на химическо оръжие от страна на терористите съществено влошава ситуацията. Путин също така вижда в американските удари в Сирия опит за отвличане на вниманието от многочислените жертви сред мирното население в Ирак“, коментира говорителят на Кремъл.

„И главното, смята Путин, тази стъпка не ни приближава към крайната ни цел за борба с международния тероризъм, а напротив – създава сериозно препятствие пред създаването на международна коалиция за борба с него и ефективното противодействие на това всемирно зло, което, между другото президентът на САЩ бе поставено като водеща задача още по време на предизборната му кампания“, добави Песков.

Припомняме, че в в нощта преди петък Съединените щати нанесоха първия си от началото на конфликта в Сирия масиран ракетен удар по авиобаза на Военновъздушните сили на официалното сирийско правителство. По данни на Пентагона, на авиобазата е възможно да са били разположени и руски военни. Според американския президент Доналд Тръмп ударът представлява „пропорционален отговор“ на извършената, според САЩ, атака от страна на режима на Башар ал-Асад газова атака срещу мирното население в провинция Идлиб. По данни на сирийската опозиция в химическата атака, проведена в сряда (5 април) са загинали 86 души.

Последни новини
Още от Новини