Катарзисът на Тръмп

Как в рамките на няколко години американският държавен глава промени диаметрално противоположно възгледите си

Доналд Тръмп по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Доналд Тръмп по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Безспорно водещата новина от днес в световен мащаб е атаката на САЩ срещу авиобаза, контролирана от сирийското правителство. При удара във вечерта преди петък от две американски фрегати, дислоцирани в Средиземно море, срещу базата Шайрат бяха изстреляни 59 ракети „Томахоук“, като в резултат на това, по информация на режима в Дамаск, са загинали 7 души.

По този начин Тръмп, първоначално считан за по-меко настроен към Русия и съюзниците й, в това число, донякъде, и към официален Дамаск, предприе действия, които дори неговият предшественик Барак Обама не се решаваше да предприеме, като само се ограничаваше с военна поддръжка на опозицията.

Очаквано събитията предизвикаха противоположни реакции от всички страни на геополитическия сектор – одобрение от страна на Запада и остро неодобрение у Русия и съюзниците й.

Доколкото поляризацията на мненията по казуса е очакванa и не изненадва с оглед на текущата геополитическа обстановка, то интересен е своеобразният катарзис, който очевидно е преживял новият глава на Белия дом.

Преди няколко години, по-точно през есента на 2013, Тръмп, тогава в ролята си на милиардер и реалити звезда, нарича в профила си в социалната мрежа Twitter тогавашния американски президент Обама „глупав лидер“ и го призовава да не напада Сирия, защото това само би навредило на Съединените щати.

„Още веднъж, към нашия глупав лидер: не нападайте Сирия. Ако направите това, ще станат много лоши неща. От тази битка САЩ няма да спечели нищо“, пише на 5 септември 2013 Тръмп.

 

 

Година по-рано сегашният американски държавен глава отново напада предшественика си Барак Обама. „След като рейтингите на Обама спадат стремглаво, очаквайте от него удар по Либия или Иран. Той е отчаян“, „поства“ в Twitter през есента на 2012 той.

 

 

Последни новини
Още от Новини