Европарламентът отмени визите за Украйна

Посещенията могат да бъдат с цел туризъм или бизнес, категорично обаче е забранено полагането на труд

Флагът на ЕС пред сградата на финансовото министерство на Украйна. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Флагът на ЕС пред сградата на финансовото министерство на Украйна. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Европейският парламент одобри въвеждането на безвизов режим за краткосрочни пътувания на украински граждани в страните от Шенген, предават световните агенции.

В подкрепа на отмяната на визите гласуваха 521 евродепутати, против бяха 71, а 36 се въздържаха.

По-рано специалният докладчик на Европарламента – българката Мария Габриел, заяви, че Украйна е изпълнила всички изисквания на ЕС и дори е „надминала очакванията“. „Отново потвърждаваме принципа, че всяка страна, която съответства на критериите, изложени от Европейската комисия, трябва да се възползва от отпадането на визите за гражданите си“, каза Габриел.

След одобрението от страна на Европарламента обаче следват още няколко формални стъпки, за да влезе безвизовият режим. Решението трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС, след това трябва да бъде подписано от председателя на Европарламента, както и от представител на председателстващата в момента съюза Малта. Официално в сила решението ще встъпи 20 дена след публикация в Официалния вестник на ЕС.

Припомняме, че от края на март на територията на ЕС могат да влизат безвизово гражданите на Грузия. Но едновременно с това влезе в сила механизъм, позволяващ отмяната на безвизовия режим в случай на неконтролируем приток на имигранти. Именно това бе едно от главните условия, поставени от ЕС пред Тбилиси и Киев.

Безвизовият режим позволява на грузинците, а и скоро на украинците, да пътуват свободно в държавите от Шенгенската зона, но за не повече от 90 дена в рамките на половин година. Целта на пътуванията може да бъде туризъм, бизнес срещи, посещение на роднини, участие в културни мероприятия, но не и работа.

За да се предотвратят евентуалните злоупотреби, от влизащите на територията на ЕС украински и грузински граждани могат да бъдат поискани обратни билети, резервации за хотел, покана от роднини или достатъчна сума пари – минимум по €50 евро дневно за целия срок на престоя.


 

Последни новини
Още от Новини