БСП ще обжалва скока на газа, ГЕРБ също против

И социалистите, и ГЕРБ смятат увеличението за неприемливо

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

БСП ще помогне юридически за писането на жалба срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, която прие искането на „Булгаргаз“ за увеличение на природния газ с 30%, като прие това да стане, макар и с малки корекции в процентите (29,6%).

Това стана ясно от думите на председателя на „столетницата“ Корнелия Нинова, която говори пред журналисти след днешната си среща с представители на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, Българската асоциация на металургичната индустрия, "Произведено в България", Федерация на потребителите, Асоциация на месопреработвателите в България и Българска камара на химическата промишленост.

От изказването на Нинова се разбра, че тази жалба ще бъде внесена от браншови организации, които се притесняват евентуално увеличение на цени на произвежданите стоки заради по-високите ценови нива на електроенергията.

След конституирането на новия парламент БСП ще настоява за дебат с КЕВР заради увеличението на цената на природния газ, каза още Нинова. От БСП също така настояват да бъде запазена практиката в новото Народно събрание да функционира комисия, която да упражнява контрол върху КЕВР. От изказването на лидера на социалистите също така се разбра, че БСП възнамерява да внесе законопроекти за увеличение на доходите и пенсиите, съобразено с това, с колко ще се повишат цените след скока на природния газ.

По-рано против увеличението на газа се обявиха и от основния конкурент на „столетницата“ - ГЕРБ. „Подобно увеличение на цената на природния газ в този момент е абсолютно неприемливо за ГЕРБ“, заяви вчера бившият енергиен министър Теменужка Петкова на свикана специално пресконференция по въпроса за покачването на газа в централата на партията.

Според Петкова „реакциите и воплите на БСП за цената на газа“ са доста лицемерни, като изрази изненада от тях, поради факта, „че служебното правителството не е на някой друг, а на БСП“. Бившият началник на енергийното ведомство също така смята, че налице са словия да се потърси резерв и да се върви към оптимизиране на цената на газа.

Последни новини
Още от Новини