Минимална заплата от 1 000 лв. до 4 години иска КТ Подкрепа

Пропастта между производителността на труда и разходите за него трябва да бъде заличена, смята синдикатът

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Конфедерацията на труда „Подкрепа“ настоява в четиригодишен план минималната работна заплата у нас да стане 1 000 лева. Това се разбра от изказване на президента на синдиката Димитър Манолов по време на пресконференция днес.

Синдикалистите аргументират искането си с това, че страната ни постепенно трябва да се стреми да изравни сравнително разходите за труд с производителността на този труд. Това от своя страна минава през поетапни и постепенни увеличения, като по такъв начин до края на мандата на съставящото се сега ново правителство на Бойко Борисов, да бъде достигната летвата от 1 000 лв.

По думите на вицепрезидента на синдиката Йоанис Партенионис производителността на труда у нас е 2 пъти по-ниска от средните нива за Европа, а заплащането е 5 пъти по-малко от средноевропейското. „Ние сме подценени два и половина пъти и реалистичното е минималната заплата да стане 1000 лева и повече в края на мандата на бъдещото правителство, каза той.

Според Партенионис проблемът с минималната работна заплата е един от най-важните такива. Той припомни, че в предизборните програми на всички партии и коалиции е заложено 700 лв. минимално възнаграждение, което е сходно с сегашното такова в съседна Румъния. „Това, което предлагат нашите политици, е да достигнем тези нива след четири годишен мандат на управление", каза той.

Предложенията на „Подкрепа“ влизат в представен на днешната пресконференция доклад от 35 страници. Синдикатът предлага също така да се диференцира ДДС за различните стоки и услуги – например той да бъде намалено до 5% за хляба и да скочи до 50% за луксозни яхти например. Данъкът общ доход за учебници и научна литература също така трябва постепенно да се редуцира от 7 на сто за 2018 г., 5 - за 2019, и нулева ставка ДДС за 2020 г.  

Последни новини
Още от Новини