Директор на Фед подава оставка след изтичане на поверителна информация

Репутацията на банката отнесе голям удар

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Репутацията на Централната американска банка отнесе голям удар във вторник, пише CNN. Джефри Лакър, който бе директор на Федералната банка на Ричмънд от 13 години, подаде оставка веднага, след като призна, че е споделил поверителна информация с финансово дружество през есента на 2012. 

Той бе разпитан от няколко правоприлагащи органа, включително ФБР.

„Прекрачих границата, като споделих информация, която трябваше да остане поверителна“, това написа Лакър в изявление вчера чрез своя адвокат. Той заяви, че разследването е приключило и че не се очакват наказания.

„Това е трагедия, това е тъжно“, казва Ричард Фишър, бивш шеф на Федералната банка на Далас, който е работил заедно с Лакър. „Никога не съм си представял, че Джеф Лакър може да направи подобно нещо“.

Изтичането на информация се случва в момент от историята на Фед, когато се предприемат извънредни мерки за съживяване на икономиката на САЩ след финансова криза. През 2012 всеки един ход на Фед се наблюдаваше внимателно от целия свят, особено от инвеститорите.

Целостта на Федералния резерв се поставя под въпрос

Изтичането на информацията е удар за доверието към Фед. Президентът Тръмп многократно критикува Фед по време на предизборната кампания, наричайки го „по-политически от секретаря Клинтън“.

Фед многократно се опитваха да защитят своята независимост от политиката и Wall Street.

“Не мисля, че е редно да се допусне престъпленията на едно лице да развалят огромната цялост на институцията“, казва Фишър. Лакър споделя, че е бил разпитан от главния юридически съветник на Фед през декември 2012, но тогава той не е разказал цялата история.

През 2015 са последвали още разпитвания от други правоприлагащи органи, включително ФБР и Комисията по търговия със стокови фючърси.

„Федералният резерв поставя акцент върху запазването на информацията. Очакваме служителите да се съобразяват със съответните политики и процедури, както и с нашите стандарти на поведение“, каза Ричманд Фед в изявление, потвърждаващо напускането на Лакър.

Последни новини
Още от Новини