Въпреки скока на газа, парното не бива да се увеличава, смята Мая Манолова

При намаляването на цената е бил оставен буфер, който сега не налага увеличение, смята тя

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Рязкото повишаване на цената на природния газ (с 29,6% - бел.ред.) не налага вдигане на цената на топлинната енергия. Такова мнение изказа пред събралите се журналисти на провеждащият се днес протест пред централата на КЕВР срещу скока на цената на „синьото гориво“ омбудсманът Мая Манолова.

„Нашите разчети показват, че това повишаване на цената на парното в момента не е необходимо“, бяха точните думи на Манолова. Според нея при намаляването на ценовите нива на природния газ е бил оставен буфер в цената на топлинната енергия. Средствата от тази мярка е било „увеличило печалбата за сметка на столичани“, смята бившият депутат от БСП.

Разчетите ни показват, че това повишаване на цената на парното в момента не е необходимо, защото от април 2014 до април 2017 година природният газ е намалял с близо 87%. В същото време намалението на цената на топлото е с 21%. Според твърденията на КЕВР природният газ представлява 57% от разходите на топлофикация, тоест намалението на парното би трябвало да бъде в рамките на 49%, а е направено само в рамките на 21%. Тоест през тези две години, в които намалява газта на „Топлофикация“ и е оставен буфер от 27,67%. Това е процент, с който тя се е обогатила и е спонсорирана от джобовете на столичани. Сега исканото увеличение с още 22% означава 50% необосновано повишаване на сметките за парно“, каза още омбудсманът.

Припомняме, че днес КЕВР трябва да излезе с официално решение с колко да бъде вдигната цената на електричеството и топлинната енергия. Съгласно доклад на регулатора, заради близо 30-процентовото увеличение топлоенергията ще поскъпне с между 18 и 37% за клиентите на различните топлофикации. Най-голямо е поскъпването в Плевен – 37%, а най-ниско във Велико Търново, където цената ще се увеличи с 18%. За абонатите в София цената на услугата ще се повиши с 22,7% .  

Последни новини
Още от Новини