Радев и Туск се срещнаха, излязоха с обща позиция по отношение на Турция

Повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск именно за България, смята Радев

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Обединихме се около мнението, че е изключително важно Европейският съюз да има обща позиция и политика спрямо Турция. За нас е изключително важно ние да развиваме добросъседските си отношения с Турция като съседна страна, но в същото време повишаването на риска между ЕС и Турция създава най-голям риск именно за България. Това каза българският президент Румен Радев след днешната си среща „на четири очи“ с председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който днес е на посещение в София.

Двамата са обсъдиха сигурността, мигрантския натиск и ситуацията с Турция.

Както предава Bulgaria ON AIR президентът Румен Радев е подчертал, че е недопустимо Турция да се меси във вътрешните работи на която и да е страна.

Радев и Туск също така са твърдо против премахването на "постановление 208" за интеграция на бежанците.

Европа ще поеме ангажимент да се окаже помощ с опит при приемането и интеграцията на мигрантите, подчерта Туск. България е един от най-добрите примери за добра интеграция, допълни той.

На срещата е било обсъдено и бъдещето на българите във Великобритания след Brexit. Ще се работи за това сънародниците ни да претърпят възможно най-малко напрежение и затруднения при излизането на Обединеното кралство от ЕС, категоричен бе Туск.

Последни новини
Още от Новини