КЕВР решава с колко да се вдигнат тока и парното

Най-високо се очаква да е увеличението в Плевен - с 37%, в София то е с 22,7%

Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Комисията по енергийно и водно регулиране КЕВР ще проведе днес заседание, на което ще реши с колко да бъдат вдигнати цените на топлинната и електрическата енергия. Това се разбира от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на институцията.

„На 04.04.2017 от 14:00 часа в зала 4 ще се проведе открито заседание относно доклад за изменение на цени на електрическата и топлинна енергия вследствие на изменението на цената на природния газ за второто тримесечие на 2017", се казва в съобщението на регулатора.

Припомняме, че от 1 април влезе в сила новата цена на природния газ, която е с близо 30% по висока (по-точно с 29,6%) като стойността на „синьото гориво“ достигна нива от 363,26 лв. на куб. м. Според КЕВР повишаването на ценовите нива се налага от с поскъпването на цените на алтернативните горива на международните пазари през последните 9 месеца и по-високия курс на долара.

Паралелно със скока в цената на газа респективно ще се повиши повиши и цената на живот като цяло. Увеличението с близо 1/3 ще даде отражение на цените на парното, топлата вода и електроенергията, тъй като суровината влиза в ценообразуващите им елементи.

Съгласно доклад на КЕВР, заради близо 30-процентовото увеличение топлоенергията ще поскъпне с между 18 и 37% за клиентите на различните топлофикации. Най-голямо е поскъпването в Плевен – 37%, а най-ниско във Велико Търново, където цената ще се увеличи с 18%. За абонатите в София цената на услугата ще се повиши с 22,7% .

Днес (4 април) също така от 13:00 ще бъде проведен протест пред сградата на КЕВР под мотото „Протест срещу безобразията на КЕВР“ срещу очакваното увеличение на цената на топлинната енергия за клиентите на „Топлофикация” София ЕАД.  

Последни новини
Още от Новини