КЕВР отложи повишаването на парното за петък

Протестът пред сградата на КЕВР продължава

Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не успя да вземе решение по въпроса с колко окончателно ще бъде повишена цената на топлинната енергия на днешното си заседание.

„На закрито заседание на 7 април ще бъде взето окончателното решение за повишаването на топлинната енергия“, заяви председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от "Фокус". По думите му всички представители на енергийните дружества, гражданските организации и институциите, които изказаха становищата си в рамките на заседанието, ще получат отговор.

Същевременно към момента продължава протестът срещу скока на цената на топлоенергията, организиран под мотото „Протест срещу безобразията на КЕВР“. Спряно е движението по столичния булевард „Дондуков“, на който се намира централата на регулатора.

Припомняме, че от 1 април влезе в сила новата цена на природния газ, която е с близо 30% по висока (по-точно с 29,6%) като стойността на „синьото гориво“ достигна нива от 363,26 лв. на куб. м. Увеличението с близо 1/3 ще даде отражение на цените на парното, топлата вода и електроенергията, тъй като суровината влиза в ценообразуващите им елементи.

Съгласно доклад на КЕВР, заради близо 30-процентовото увеличение топлоенергията се очаква да поскъпне с между 18 и 37% за клиентите на различните топлофикации. Най-голямо е евентуалното поскъпване в Плевен – 37%, а най-ниско във Велико Търново, където цената ще се увеличи с 18%. За абонатите в София цената на услугата би се повишила с 22,7% .  

Последни новини
Още от Новини