И Газпром може да се оттегли от Лондон

Руската държавна компания започна дейностите си в Лондон през 1999

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Газовият конгломерат „Газпром", собственост на руската държава, обмисля да изтегли извън Лондон търговските си и маркетингови операции, след като Великобритания окончателно напусне Европейския съюз. Причината за такава опция са опасенията на компанията от това да не изгуби преференциалния си достъп до европейския пазар в резултат на Brexit, пише в-к Financial Times, цитиран от Investor.bg.

Най-големият производител на синьо гориво в света се опасява за търговските връзки с ЕС – най-важният експортен пазар на руската компания. Ако остане в Лондон, компанията може да се сблъска с трудности и по-високи разходи, посочват двама запознати с плановете на дружеството източници, пожелали анонимност.

Единият от източниците коментира пред изданието, че операциите на компанията в Лондон вече не представляват предимство и че в момента се разглеждат други опции.

Опасенията, че ще изгубят свободния си достъп до пазара на ЕС и ще се наложи да плащат такси вече се разпространяват сред базираните в Лондон банки. Някои от тях вече официално обявиха планове да преместят част от работните си места на Острова другаде, посочва изданието.

Засега политиците от Лондон и Брюксел дават сигнали, че има вероятност от заемането на твърда позиция по отношение на излизането на Великобритания от ЕС. Това засилва вероятността Лондон да приключи процедурата без пълна сделка, включително и без споразумение за бъдещите търговски връзки с блока.

„Газпром" стартира операциите си в Лондон през 1999 заради положението на града като финансов и суровинен център и достъпа до ЕС, припомня FT. Този офис на практика функционираше като европейска централа на компанията, тъй като управлява търговията с природен газ и втечнен газ в цяла Европа, както и с петрол и петролни продукти.

Компанията има и едно дъщерно дружество, базирано в Манчестър - Gazprom Energy, което продава природен газ на индустриални и бизнес клиенти на Острова. То обаче няма да бъде засегнато от промените.

Засега от „Газпром Експорт" – търговското звено на руския гигант, отказват коментар.

През последните години руските компании масово започнаха да се отписват от лондонската фондова борса заради призива на Кремъл за преместване на бизнеса и личното богатство от Запада обратно в родината заради санкциите срещу Русия, допълва изданието.

Последни новини
Още от Новини