Hoegh LNG: Пазарът на LNG е дълъг

Свейнунг Щоле, директор Hoegh LNG

Цистерни за съхранение на втечнен природен газ (LNG) в Рочестър, Великобритания. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Цистерни за съхранение на втечнен природен газ (LNG) в Рочестър, Великобритания. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Интервю на Свейнунг Щоле, директор Hoegh LNG Чиба, Япония, в което коментира пазара на втечнен газ, свръхкапацитета, плаващитe терминали за съхранение и доставка на LNG /FSRU/, перспективите за Европа, цените на природния газ и дела на тръбопроводите в бъдеще. Интервю за Манъс Крани и Анна Едуардс от Bloomberg.

"Не вярвам да има свръхкапацитет. Пазарът е дълъг", каза Щоле.

"Да, смятаме, че цената ще остане ниска – определено за следващите 4-5-6 години. За нас това е много добре. Защото означава, че на пазара ще дойдат нови купувачи да купят LNG. И ще им трябва терминал. Това продаваме ние".

Големите  производители на втечнен природен газ /LNG/ се събраха в Чиба, Япония на годишната си конференция, начело в дневния ред на която е нарастващите усилия на вносителите на LNG за повече гъвкавост и участие на пазара.

Натискът на купувачите стигна връх през март, когато най-големите вносители – Япония, Южна Корея и Китай решиха да опитат да принудят производителите да изоставят т.нар. дестинационни клаузи, които им забраняват да продават LNG на трети страни.

Гъвкавостта и либерализацията е опция на фона на ръста в предлагането с новите обеми, които тази година идват от Австралия и САЩ и новите очаквани доставки от Катар, Русия, Мозамбик и евентуално Канада.

Последни новини
Още от Новини