ГЕРБ и патриотите се разбраха, проясняване около министерските кресла

Начело на новия кабинет застава Бойко Борисов

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

За правителство с „ясен 4-годишен мандат“, оглавявано от Бойко Борисов са се разбрали на днешната си среща, проведена в Народното събрание ГЕРБ и Обединените патриоти, се разбра от изказванията на Борисов и лидерите на националистите след нея.

Борисов изрази задоволство от това, че от „Обединените патриоти“ са "много отговорни". Единственото условие, поставено от ГЕРБ, е представители на националистите да влязат в изпълнителната власт, а не само да подкрепят евентуално правителство на малцинството, като така „да излезе ГЕРБ да носи цялата тежест за цялата държава“. „Това вече го правихме и в предишния мандат, и в по-предишния. Време е всички всички политически партии (...) да направим така, че да имаме 4-годишно управление“, каза бившият и по всяка вероятност бъдещ министър-председател.

Появиха се и информации от неофициални източници относно състава на бъдещия кабинет, които бяха категорично отречени днес от лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. "До момента министерски постове не са разпределяни, уточняват се програмните точки, по които ще се работи“, категоричен е той.

Освен че ще остане начело на Министерски съвет, според информациите, все още непотвърдени официално от нито един представител на ГЕРБ или „патриотите“, позициите си запазват и повечето ключови министри от кабинета „Борисов 2“ - Владислав Горанов в ресор финанси, Лиляна Павлова ще е регионален министър, Ивайло Московски се завръща начело на транспорта, а Николина Ангелкова – на туризма. В обичайната си роля на вицепремиер и министър без портфейл най-вероятно ще влезе и Томислав Дончев, който ще отговаря за еврофондовете.

Важни ресори може да вземат лидерите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Симеонов се очаква да стане вицепремиер и да оглави ключовото Министерство на енергетиката. Каракачанов пък се очаква да застане начело на военното ведомство.

За председател на НС се спряга Димитър Главчев от ГЕРБ. Досегашният председател на парламента Цецка Цачева, която остана извън депутатската банка след като бе изпреварена чрез използването на преференции от двама канидидати в избирателния си район Плевен, все пак може да влезе в преждеоглавяваната от нея институция, но като обикновен народен представител.

Последни новини
Още от Новини