Великобритания на лов за търговски споразумения по Великден

Тереза Мей изпраща министри на търговски мисии по света

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Нови възможности за търговски споразумения ще търси Великобритания след стартирането на процедурата по отделяне на страната от семейството на Европейския съюз. Британският премиер Тереза Мей ще изпрати по време на великденските празници търговски мисии, които ще проучват възможностите за сключване на договорености, съобщава БНР.

Задействането на член 50 от Лисабонския договор означава, че Великобритания вече може да започне официални преговори за търговски споразумения със страни извън ЕС.

Министърът на финансите Филип Хамънд оглавява високопоставена делегация, която се отправя на посещение в Индия. Хамънд ще посети Бомбай и Делхи, придружаван от директора на Bank of England Марк Карни, търговския секретар на финансовото министерство баронеса Луси Невил-Ролф и заместник-министъра за международна търговия Марк Гарние.

Министърът за международна търговия Лиъм Фокс, който от назначаването му на поста се занимава изключително с подготовката на потенциални сделки, които да влязат в сила след Brexit, поясни пред Sun on Sunday, че сега британците имат свободата да преговарят, но не и да подписват документи.

Мисии са планирани и в други страни от Общността на нациите като Австралия, Канада и Нова Зеландия.

В същото време външният министър Борис Джонсън днес ще участва на среща на Съвета на ЕС по външните работи в Люксембург.

Последни новини
Още от Новини