Кирилицата вече и на купюрите от €50

Новата банкнота ще е с по-високо ниво на защита от фалшификация

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

Нова, по-защитена банкнота от €50 ще бъде пусната в обращение от утре (4 април). Характерно за новите банкноти ще бъде както и повишеното ниво на защита от фалшификации, така и това, че на нея ще има надпис и с български букви.

Една от най-отличителните иновации в новата банкнота ще е и наличието на специално прозрачно „прозорче – портрет“ , в което под подходящ ъгъл и светлина се вижда лика на митичния персонаж на принцеса Европа – кръстницата на Стария континент.

Друга промяна в дизайна на купюрите е и че вече абревиатурата ЕЦБ (Европейска централна банка) ще бъде изписана на 10 езика, а не само на 5, както беше до този момент.

Именно банкнотата от €50 евро, по данни на ЕЦБ, е най-използваната в еврозоната, като делът и е 45% от общия брой на купюрите в обращение.

Също така до края на 2018 се планира да пуснат и новите банкноти от €100 и €200, като от обращение ще бъде извадена от тази от €500. Причината е прозаична – тя почти не циркулира като разплащателно средство, но е сред най-често използваните при преноса на „мръсни пари“ от нелегална дейност.

Последни новини
Още от Новини