Италия, Израел, Гърция и Кипър се ангажираха с газпровод в Средиземно море

Проектът за 6,2 млрд долара ще се използва за транзит на природен газ от Кипър и Израел

Тръбопровод пред терминала на VTTV-Vitol Group и MISC Bhd. пред бреговете на Василико, Кипър. 21 февруари 2013. Photographer: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg Тръбопровод пред терминала на VTTV-Vitol Group и MISC Bhd. пред бреговете на Василико, Кипър. 21 февруари 2013. Photographer: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

Италия, Израел, Гърция и Кипър се ангажираха да развият проекта за подводен газопровод /EastMed Gas Pipeline/, който трябва да бъде най-дългият в света, свързващ Източно Средиземно море с Южна Европа с подкрепата на ЕС, съобщи АФП.

Проектът за 6,2 млрд долара ще се използва за транзит на природен газ, който наскоро бе открит пред бреговете на Кипър и Израел и да намали зависимостта на Европа от руски енергоизточници.

Министрите на енергетиката на четирите страни, както и европейският комисар за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете потвърдиха ангажимента си към проекта на пресконференция в Тел Авив.

След като приключи етапът на проучване, газопроводът може да влезе в експлоатация през 2025г., казаха министрите.

„Това ще бъде най-дългият и най-дълбоководен газопровод в света”, каза израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц.

Цената на природния газ падна и рентабилността на проекта зависи на прогнози, според които се очаква да поскъпне, каза за АФП Елио Руджери, генерален директор на IGI Poseidon, една от компаниите, ангажирана с развитието на газопровода.

Израел започна да добива газ от подземни находища в последните години. Газ бе открит и пред бреговете на Кипър и средиземноморската страна поръча допълнителни проучвания.

Според комисаря по климата и енергетиката Канете приносът на новите находища ще допринесат за намаляване на зависимостта от тръбопровода Северен поток през Русия.

„Кипър и Израел са надеждни доставчици”, каза Канете.

Четиримата министри решиха да се срещат на всеки 6 месеца в близките години, за да съгласуват напредъка.

Амит Мор, директор на израелската консултантска компания Eco Energy каза за АФП, че ангажимента на министрите не гарантира проекта.

„Дълбочината на газопровода е 3 км”, каза той.

„В следващите десетилетия газовите потоци от района на Източното Средиземноморие ще играят жизненоважна роля в енергийната сигурност на ЕС. Комисията силно подкрепя строителството на нужната енергийна инфраструктура и развитието на конкурентен пазар на втечнен газ в региона”, каза Канете, цитиран от ЕК.

 

Последни новини
Още от Новини