2017 е годината на европейските авиокомпании

Големите европейски компании са оптимистично настроени

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

След дълги години загуби, големите европейските превозвачи набират сила и се представят добре на фондовите пазари.

Deutsche Lufthansa AG и International Consolidated Airlines Group SA отчетоха над 19% ръст през първото тримесечие. А Air France-KLM Group, с ръст от 37%, отчита най-силното си тримесечие от три години насам.

За разлика от тях нискотарифната авиокомпания Ryanair Holdings Plc е почти без промяна, а EasyJet Plc е с ръст 2.5% за 2017.

Това обаче е в противоречие с по-дългосрочна тенденция – за пет години годишната възвръщаемост на Ryanair е 29% в сравнение с около 9% за Lufthansa.

Докато Air France-KLM, IAG и Lufthansa очертават по-добри от очакваното тенденции в приходите, предизвикани от нарастващото търсене на полети на дълги разстояния, Ryanair и EasyJet намаляват цените на билетите, заради конкуренция за европейските полети. Те също така намалиха прогнозите си за печалба и станаха по-предпазливи.

Големите европейски компании са „оптимистично настроени“ към подобряването на търговията и ценообразуването на билетите, каза анализаторът Оливър Слийт от Barclays Plc.

Авиокомпаниите за цялостно обслужване също са привлекателни за търсачите на изгодни покупки.

Акциите на Air France-KLM се търгуват около пет пъти над прогнозираните нива, IAG – седемкратно по-скъпо, а Ryanair и EasyJet - 12 пъти.

Със сигурност някои анализатори смятат, че увеличаването на акциите е прекалено. Анализатори от Bank of America Merrill Lynch съобщават, че IAG и Air France-KLM показват ниски резултати от продажби. За френския превозвач анализаторите също изразяват съмнение, че компанията ще предприеме мерки за намаляване на разходите в краткосрочен план, заради изборите. 

Последни новини
Още от Новини