Паспортите на Великобритания отново посиняват

Страната връща сините паспорти, след като Brexit стане факт

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Сините, традиционни за Великобритания паспорти, ще бъдат върнати, след като Brexit стане факт, съобщава Daily mail. Паспортите и без това трябва да се сменят, защото фразата "Европейски съюз" трябва да се премахне.

Министерството на вътрешните работи във Великобритания сключи договор за 490 милиона паунда, за да бъдат изработени новите документи. Редизайнът на паспортите вече е обявен на търг.

След излизането на Великобритания от Европейския съюз всички паспорти ще бъдат променени от стандартните за съюза червени в предишните традиционно сини.

Консерваторът Андрю Росендел, председател на Комисията по хералдика и флагове, заяви: “Става дума за идентичност. Да притежаваме розовите европейски паспорти бе унизително. Това ни претопяваше в една единна европейска идентичност, а това не сме ние", цитиран от Sunday Express.

"Старият тъмно син дизайн бе знак, ясно и дръзко изявление на това, което означава Великобритания, което е точно това, от което имат нужда гражданите на нашата страна, когато пътуват извън границите й, след като Brexit стане факт". 

Представителят на Торите Андрю Бриджен каза от своя страна: "След като си върнахме суверенитета, очаквам с нетърпение да си върна и своя британски паспорт". 

Новите документи ще станат факт през 2019, годината, в която Великобритания ще напусне Европейския съюз. 

Лидерът на Ukip Пол Татал също приветства редизайна на паспортите. Той заяви: "Това е прекрасна новина. Да се отървем от бургунските паспорти ще бъде ясен знак, че най-накрая сме си върнали страната".

Синият паспорт на Великобритания е въведен през 1920, но през 1981, осем години след присъединяването на Великобритания към ЕС, Брюксел нарежда всички държави членки да въведат "европейски" паспорти в рамките на четири години. Великобритания отлага въвеждането до 1988, когато промяната е съпътствана от множество протести и струва на хазната 1,5 млн. лири.

През 2000 година Великобритания се бори да запази кралската корона върху паспорта и да не въвежда 12-звездното лого на ЕС върху корицата. 

През 2007 Брюксел се опитва да направи паспорта "по-европейски", като премахне фразата "нейно британско величество".

Шест милиона паспорта се издават от паспортната служба на Великобритания годишно. Всеки от тях струва £72,50 и се изработва от компанията за лична сигурност De La Rue, която се занимава и с дизайна и отпечатването на банкнотите на Великобритания. 

Компанията подписва през 2010 договор за 400 млн. лири, за да произвежда британски паспорти през следващите 10 години. 

Този договор, по който вече са доставени 30 млн. паспорта, изтича през 2019. Като част от своите задължения De La Rue се очаква да изработи мащабни промени в дизайна, за да се предотвратят измами, свързани с кражба на самоличност. 

Дизайнът и без това трябва да се промени, защото трябва да се премахне фразата "Европейски съюз". 

Жителите на кралството гласуваха на референдум през 2016 година за излизане от Европейския съюз, като разликата в гласовете „за” и "против” беше по-малко от 4%.

Последни новини
Още от Новини