Скокът на газа се отразява на цената на живот като цяло

От днес цената на синьото гориво се повишава с 29,6%

Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Второто тримесечие на годината започва с рязко увеличаване на цената на природния газ. А това увеличение ще доведе след себе си и по-високи цени за различни стоки и услуги, пише Investor.bg. От 1 април цената на природния газ у нас вече е 363,21 лева за 1000 куб. метра без акцизи, ДДС и таксата за пренос, която е 19,73 лева за 1000 куб. метра. Спрямо първото тримесечие увеличението е от почти 30% (29,6%).

Това голямо повишение се отразява и върху цените на топлофикационните дружества и на електроенергията, произвеждана по комбиниран способ. Цените им ще бъдат официално променени след закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 7 април.

Първоначалните изчисления на регулатора показват, че цената на топлофикационната услуга се увеличава с между 18 и 37%. Най-рязкото увеличение е за топлофикацията в Плевен, а най-слабото - във Велико Търново.

Слаба утеха е краят на отоплителния сезон, тоест новите цени ще се отразят само върху топлата вода.

Надеждата на всички е, че до края на годината "Булгаргаз" ще има основание да поиска по-ниска цена - благодарение на процедурата, която Европейската комисия води срещу „Газпром“ за злоупотреба на пазара в Централна и Източна Европа. От друга страна от началото на годината цената на петрола върви надолу - суровината е част от методиката за ценообразуване, която използва руската компания за българския пазар.

Цените на алтернативното гориво - петролът, обаче се отразяват с известно закъснение от между 6 и 9 месеца.

Новата цена на природния газ ще доведе и до по-висока цена на тока. За битовите потребители увеличението е от около 1%. Така се компенсират по-високите разходи за изкупуване на електроенергията, произведена по комбиниран способ. Националната енергийна компания (НЕК) е задължена да купува този ток като част от мерките за насърчаване на новите технологии в индустрията, но и цената е преференциална - по-висока.

За отражението върху цените на стоките на по-скъпия газ от седмици предупреждават представителите на различни индустрии. Тепърва ще бъдем свидетели с колко точно ще се променят цените, но заявките са категорични - посоката ще е нагоре.

В допълнение за жителите на София 1 април носи и още едно повишение – на цената на водата. След отлагане на няколко пъти регулаторът най-накрая взе решение да одобри бизнес плана на столичното ВиК дружество. Той предвижда с 18% по-скъпа вода в София през 2017 година. До 2021 година цената ще се повишава още - с общо 47% спрямо нивата до 31 март 2017 година.

Но проблемът всъщност не са цените като цяло - те се определят на пазарен принцип, гарантират от КЕВР.

Проблемът се крие в доходите, заявяват от регулатора и по тази причина вече официално настояват за мерки за защита на енергийно и водно уязвимите домакинства. Средствата за тях трябва да дойдат от бюджета, а не от цените на стоките и услугите, казват от КЕВР и предлагат разговорите по темата да започнат възможно най-скоро.


 

Последни новини
Още от Новини