Порошенко се надява на план Маршал за Украйна

По-рано стана ясно, че Украйна ще получи €600 финансова помощ

Петро Порошенко отговаря на журналистически въпрос на пресконференция, проведена по време на визитата му в Токио. Снимка:Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Петро Порошенко отговаря на журналистически въпрос на пресконференция, проведена по време на визитата му в Токио. Снимка:Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Украинският държавен глава Петро Порошенко очаква Европа да представи на страната му дългосрочен план за икономическа помощ. Това написа самият той в официалния си профил в социалната мрежа Facebook.

„С нетърпение очаквам по-нататъшните ходове на европейските ни партньори по реализацията на идеята за създаване на „план Маршал“ за Украйна“, пише Порошенко. По думите му той е готов да обсъди проекта по време на следващите си срещи с европейските лидери. Украинският президент също така изказва благодарности на Литва, която започна инициатива за подобен план.

Според Порошенко Европейската народна партия (ЕНП) е признала „европейската перспектива“ на Украйна и е готова да помага на страната да постигне целите си, свързани с евроинтеграцията.

По-рано стана известно, че ЕС ще отпусне €600 млн. финансова помощ на Украйна, като също така се очаква и транш от страна на МВФ в размер на $1 млрд.

Резолюцията за създаване на план за икономическа помощ за Украйна бе разработена на конгреса на ЕНП в Малта, проведена на 29 и 30 март в Малта.

Последни новини
Още от Новини