От днес газът поскъпва с 29,6%

Скокът ще се отрази на цената на живот като цяло

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

От днес влиза в сила предложеното от „Булгаргаз“ поскъпване на природния газ. Първоначалното искане за скок на цената на „синьото гориво“ от страна на държавната енергийна компания беше с 30%

С днешното поскъпване на цената на суровината, одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цената й става 363,26 лв. на куб. м. Според КЕВР повишаването на ценовите нива се налага от с поскъпването на цените на алтернативните горива на международните пазари през последните 9 месеца и по-високия курс на долара.

Паралелно със скока в цената на газа респективно се очаква да се повиши и цената на живот като цяло. Увеличението с близо 1/3 ще даде отражение на цените на парното, топлата вода и електроенергията, тъй като суровината влиза в ценообразуващите им елементи.

Съгласно доклад на КЕВР, заради близо 30%-овото увеличение топлоенергията ще поскъпне с между 18 и 37% за клиентите на различните топлофикации. Най-голямо е поскъпването в Плевен – 37%, а най-ниско във Велико Търново, където цената ще се увеличи с 18%. За абонатите в София цената на услугата ще се повиши с 23% .

За електроенергията се предвижда поскъпване от около 1%. Окончателното решение по въпроса с колко точно ще поскъпнат парното, топлата вода и тока КЕВР трябва да вземе на 4 април 2017г.

От 1 април влиза в сила и новата цена на водата в столичния град. Тя поскъпва с 18%, като 1 кубик вода вече ще струва 2,16 лв, което е с 34 ст. повече от досегашната цена.

Последни новини
Още от Новини