Нови укази на Тръмп – контрол над търговията и над търговския дефицит

Церемонията по подписване на документите бе съпроводена от сериозен гаф

Тръмп на церемонията по подписването на указите. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg Тръмп на церемонията по подписването на указите. Снимка: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп подписа два нови указа по отношение на контрола над търговията и оценката на търговския дефицит, съобщават световните агенции. Преди подписването на документите държавният глава на САЩ направи изявление в Овалния кабинет на Белия дом заедно с вицепрезидента Майкъл Пенс и секретаря по търговията Уилбър Рос.

„На първо място, подписвам този указ, за да се убедя, че събираме всички данъци и мита от задграничните вносители, занимаващи се с мошеничество. От този момент нататък тези, които нарушават правилата, ще се сблъскат със сериозни последствия, много сериозни последствия“, каза Тръмп.

„На второ място, подписвам указа за провеждането на всеобхватна оценка на търговския дефицит на Щатите и всички нарушения, които носят ущърб на САЩ и американските работници, добави той.

Интересен момент представляваше фактът, че сред речта си Донлад Тръмп тръгна да излиза от Овалния кабинет, но по всичко личеше, че е забравил да подпише самите укази. Този момент озадачи присъстващите на пресконференцията Майкъл Пенс, Уилбър Рос и председателят на Националния съвет по търговията Питър Наваро, както и широката публика, тъй като събитието се предаваше на живо.

След речите на Рос, Наваро и Пенс Тръмп изказа благодарности на всички присъстващи и се отправи към изхода. В този момент Пенс се опита да го догони, припомняйки му за документите, но Тръмп само махна с ръка, нареждайки указите да му бъдат донесени в последствие. Следва да се отбележи, че самата видеотранслация по водещите новинарски телевизии беше под заглавието „Президентът Тръмп подписва укази за търговията“.

Все пак документите са били подписани от Тръмп в последствие, съобщи за медиите представител на президентската администрация.


 

Последни новини
Още от Новини