Мексико може да изчерпи петролните си запаси до 9 години

Мексиканските запаси на суровината са се свили с 10%

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Ако петролните резерви на Мексико продължат да се понижават толкова бързо, до 9 години, ако не се открият нови находища, те може да се изчерпат. Това е посланието на Националната въглеводородна комисия, според която през 2016 резервите са се понижили с 10,6% от 10,24 млн. барела до 9,16 млн. барела, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от Investor.bg.

Някога Мексико беше третият по големина производител на суров петрол в света, а от 2013 резервите на северноамериканската страна са се свили с 34%.

„Спадът в резервите е резултат от рекордно слабата сондажна активност през последните три години, посочва Хектор Акоста“, председател на комисията. 

Държавната енергийна компания Petroleos Mexicanos (Pemex) e правила сондажи на 21 кладенеца миналата година, което е рекордно ниско. Средно годишната активност от 2010 насам 31 кладенеца годишно.

„Ако няма сондажи, ще е трудно да се включат нови находища“, допълва Акоста. „Индикаторите за продукцията, които следим, ни показват, че има пропуски в сондажната активност на Pemex“, посочва той.

Свиващата се продукция е резултат от комбинация от по-малко инвестиции и остаряване на находищата.

Bloomberg припомня, че през 2013 Мексико сложи край на монопола на Pemex над добива и позволи на частни оператори да разработват находища за пръв път от 30-те години насам. Тази година се очаква добивът да се понижи под 2 млн. барела дневно, което е най-ниското ниво от 1980, прогнозира Pemex. Като цяло продукцията на петрол в Мексико се понижаваше всяка година от 2004.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) до 2040 добивът в Мексико ще се повиши до 3,4 млн. барела дневно заради очаквана висока активност в Мексиканския залив от страна на частни производители.

Италианската енергийна компания Eni през 2015 спечели право да разработва находище в залива.


 

Последни новини
Още от Новини