Тръмп ще търси причините за търговския дефицит на САЩ

Изготвя се специален доклад по темата, въз основа на който ще бъде провеждана търговската политика оттук нататък

Снимка: Chip Somodevilla/Pool via Bloomberg Снимка: Chip Somodevilla/Pool via Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише днес указ, по силата на който министерствата и подведомства в администрацията на Белия дом ще трябва в 90-дневен срок да определят основните причини за търговския дефицит на страната. Това обяви секретарят по търговията на Тръмп Уилбър Рос, цитиран от световните агенции.

„Един от основните въпроси в предстоящото разследване ще бъде дали двустранният ни дефицит с една или друга страна е следствие на мошеничество или неподобаващо поведение“, каза Рос. „САЩ към момента имат най-ниските мита и най-ниските търговски бариери от всяка друга развита страна. Другите държави са по-протекционистки от нас“, добави той.

Освен това, по думите на американския главен финансист тепърва следва да се определи до каква степен дефицитът се явява следствие на договорите за свободна търговия, които не дават необходимата полза за американската икономика. Ще бъдат разгледани и други възможни причини като манипулирането на валутния курс и „асиметричните търговски бариери“ с други държави.

„Вярвайте или не, но в продължение на годините, в които са в сила търговските споразумения, никога не е имало систематичен анализ на проблемите от тях. Това, което ще направим, е първият систематичен анализ. И въз основа на него ще бъдат приемани решения, които ще се базират на установените факти, а не на теории“, каза още Рос, допълвайки, че може да се очакват действия от страна на Вашингтон по проблемите с търговската политика дори и преди окончателното изготвяне на доклада.

В хода на предизборната си кампания Доналд Тръмп нееднократно обещаваше да преразгледа търговските отношения на САЩ, ако бъде доказано, че те не носят на страната необходимите печалби и не допринасят за икономическото положение на производителите и работниците.

 

Последни новини
Още от Новини