Бензиностанциите само си обменяли информация, нямало картел

За неуспеха на КЗК да докаже картелно споразумение се разбра още в сряда

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Няма ценови картел на пазара с горива на дребно в България, а е бил констатиран единствено обмен на информация. До това заключение достигна Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по производството, което трябваше да установи дали има нетърговски практики на пазара у нас.

По време на пресконференция, председателят на регулатора Юлия Ненкова, цитирана от Investor.bg, обясни, че през октомври 2016 година са предявили претенции за картел, но в рамките на процедурата са установили, че има ценови паралелизъм, което не е наказуемо. "За да има картел трябва да има влияние върху пазара", посочи тя и призна, че доказателствата са "разколебали" регулатора.

Обменът на информация се отнася до цени, които вече действат, но няма доказателства, че има споразумения за определяне на цената, обясниха от регулатора.

Цената на дребно на горивата не остава дълго в тайна, защото те се обявяват на транспаранти пред бензиностанциите. Това обаче дори не са реалните цени, защото има много програми за отстъпки на лоялни клиенти, е позицията на КЗК.

Оттам прехвърлиха отговорността за защита правата на потребителите при този ценови паралелизъм към Комисията за защита на потребителите.

Потребителите се влияят много силно от цената, затова има подобно пазарно поведение и еднакви цени в рамките на регион или дори населено място, обясни Ненкова.

Основание за проверката на регулатора беше секторният анализ за пазара на горива, а целта беше да се установи дали има съгласуваност и антиконкурентен ефект. "Комисията не можа да докаже това", обясни председателят на КЗК и допълни, че пазарът у нас не е в чиста форма олигопол, но процесите, които протичат, са подобни - един пазарен лидер, чието поведение се следи от останалите.

От изявленията на членовете на КЗК не стана ясно как ще бъде следено дали участниците на пазара ще спазват правилата да не се обменя информация, които предложиха шестте компании, срещу които се водеше производството за нарушение - Shell, OMV България, Петрол, НИС Петрол, Лукойл и Еко.

По отношение на проверката за монополното положение на Лукойл Нефтохим Бургас - процедурата все още не е приключила.

КЗК проверява и дейността на Веселин Марешки по искане на прокуратурата по подозрения дали не извършва дъмпинг, след като липсват доказателства за картел на пазара. Ненкова отказа да даде повече подробности, докато тече процедурата.

Тя коментира още, че се готвят промени в Закона за защита на конкуренцията. Те ще станат ясни след конституирането на нов парламент.

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че за неуспеха на КЗК да докаже картелно споразумение между основните играчи в пазара на горива се разбра още в сряда (29 март). Това стана ясно от публикуваното тогава от институцията съобщение до медиите, в което не се дават доказателства за шумно промотираното от страна на КЗК от миналия октомври наличие на подобни договорки "под масата" в сектора. 

Последни новини
Още от Новини